Een korte geschiedenis

Orkest Toermalijn is in 1983 door een aantal gepassioneerde musici opgericht. De naam werd gekozen omdat de halfedelsteen Toermalijn, net zoals de muziek, vele facetten en variëteiten heeft.

De eerst 15 jaar stond het orkest onder leiding van Daan van Rosmalen, die behalve de functie van dirigent ook de functie van arrangeur en componist vervulde.

In 1998 heeft Herman Olij de artistieke leiding van Orkest Toermalijn op zich genomen. Hij was van 1949-1968 fagottist in de Koninklijke Marinierskapel, en van 1968-1990 fagottist bij Het Brabants Orkest. Daarna heeft zich echt geworpen op dirigeren en de nodige amateurensembles geleid. Herman heeft in de 15 jaar dat hij voor Toermalijn stond veel goeds betekend voor het orkest. Hij heeft het niveau omhoog gewerkt en door zijn betrokkenheid er mede voor gezorgd dat het ledenaantal aardig constant is gebleven en wij een goede naam hebben in de ruime regio.

Peter van Beijnum heeft in het najaar van 2013 het dirigeerstokje overgenomen van Herman Olij. Peter is ook actief als componist. Het Land van Ooit is 14 jaar van muziek voorzien en in het Bossche leven zijn verschillende bekende carnavalsliedjes nog steeds te horen, met als bekendste: Anoesjka. Peter componeerde de Bossche musicals vanaf 1985 en de grootste laatste productie was de Stadsopera Jheronimus in 2012. Ook schreef hij de muziek voor de jeugdmusical Vrimd Volluk over de vloer, die werd opgevoerd in oktober 2014 tijdens het Mirakuls Spèktaokel van de Oeteldonkse Club.

Voor Orkest Toermalijn was Peter in 2014 de grote inspirator achter het Familieconcert ‘jong geleerd, oud gedaan’ in de Azijnfabriek in Den Bosch, Muzikale (klein)kinderen van orkestleden gave mooie optredens. De arrangementen voor de solisten en het orkest waren van de hand van Peter. In 2016 neemt Peter afscheid van Orkest Toermalijn om zich meer te kunnen wijden aan componeren.

Vanaf 2016 heeft dirigent Willem van de Laar het Orkest Toermalijn als opvolger van Peter tot aan ons succesvolle jubileumconcert in 2023 geleid. Maar onlangs heeft de zeer ervaren dirigent Jos Brocken het stokje overgenomen.